Tel: +86-574-87852338
E-mail: dustin@hltnb.com
Dom > Izložba > Sadržaj
Kinesko-evropski put svile vozi teret u užurbanim graničnim gradovima istočne Evrope

Upravo je taj eksplozivni rast centralnoevropskog voza uništio pogranične gradove istočne Evrope.


Kineska inicijativa Belt and Road već je počela da donosi plodove, a partnerskim zemljama je teško da prate situaciju i postojeća infrastruktura ne može da ide u korak sa njom.


Istočnoevropski pogranični gradovi koji imaju koristi od ove željezničke trgovine zabrinuti su da će vlakovi biti "opljačkani" od drugih transportnih čvorišta i pokušavaju nadograditi vlastite objekte kako bi smanjili zagušenje željezničke mreže i poboljšali učinkovitost prijevoza.


Kinesko-evropska klasna ekspanzija


Pre desetak godina, kada je teretni voz iz Kine stigao u poljski pogranični grad Mawašević, ljudi su se i dalje osjećali vrlo romantično - za samo dvije sedmice, proizvodi poput laptopa i automobila mogli bi se otpremiti u Europu, samo vlakovi. Premalo, samo jedna smena mesečno.


Kako Kina podstiče razvoj trgovine duž drevnog puta svile, broj vozova se značajno povećao u proteklih godinu dana, a Poljska mora brzo reagirati na potražnju za teretom do 200 vozila mjesečno.


Prema podacima Kineske železničke korporacije, broj vozova između Kine i Evrope dostigao je 3.673 u 2017. godini, više od 1.702 u 2016. i samo 17 u 2011. godini.